Νηστίσιμο κεικ με ταχίνι και 250θερμίδες ανα μερίδα



ΥΛΙΚΑ:

300 γρ. ταχίνι
350 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρέσκος
400 γρ. άχνη ζάχαρη
390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
λίγο αραβοσιτέλαιο

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ταχίνι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα.

Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ανακατεύουμε σουσάμι με ζάχαρη και πασπαλίζουμε όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.


Στην αρχική συνταγή αναφέρεται οτι βγάζει 10 μερίδες. Είναι όμως αρκετά μεγάλα κομμάτια και μπορεί άνετα να γίνει 20 μερίδες.

Για 20 μερίδες λοιπόν:

Θρεπτικά συστατικά ανα μερίδα 

Θερμίδες: 250 Kcal
Υδατάνθρακες: 41γρ
Πρωτεΐνες: 5γρ
Λιπαρά: 8,5γρ
Φυτικές ίνες: 2γρ
Ασβέστιο: 65mg
Βιταμίνη Α: 130IU
περιέχουν ακόμα σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Ένα νόστιμο, αρκετά θερμιδογόνο αλλά πιο υγιεινό απο τα συμβατικά κεικ για μικρούς και μεγάλους.






Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου. Μπορείτε να τη βρείτε εδω:

http://www.steliosparliaros.gr/keik-kai-mpiskota/ksiroi-karpoi/nistisimo-keik-taxini/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις