Μπάμιες σαλάτα


Γιατί να μην δοκιμάσουμε να τις κάνουμε σαλάτα αντί για το γνωστό μαγειρευτό λαδερό φαγητό;



Οι μπάμιες είναι ένα κλασικό λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Η μπάμια ευδοκιμεί και καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στις περιοχές της Εύβοιας, της Λαμίας, των Τρικάλων, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Έβρου και Θεσσαλονίκης. Στη χώρα μας ανθίζει από τις αρχές καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

Οι μπάμιες είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C, φολλικού οξέος και μαγνησίου. Ενδείκνυνται για διαβητικούς (ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης, που είναι κάτω από 20, τις κάνει ιδανικές για διαβητική δίαιτα), για όσους θέλουν να μειώσουν την χοληστερίνη τους αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.


Συστατικά250γρ. μπάμιες φρέσκες
Το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
2-3 φέτες λεμόνι για γαρνίρισμα
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάπαρη
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
1/2 ματσάκι φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα


Βάλε σε ένα μπολ το χυμό και το ξύσμα λεμονιού με τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά
Καθάρισε καλά τις μπάμιες και βάλε σε πανέρι να αχινστουν (να ψηθούν δηλαδή στον ατμό) για 5 λεπτά. Θέλεις απλά να μαλακώσουν. Πέρασε το πανέρι από κρύο νερό για να κρατήσουν οι μπάμιες το έντονο πράσινο χρώμα τους
Ρίξε τις μπάμιες σε μια σαλατιέρα μαζί με το μαϊντανό και το βασιλικό, αλλά και το κρεμμυδάκι
Περίχυσε με το dressing και ανακάτεψε απαλά να πάει παντού
Σέρβιρε με τις φέτες το λεμόνι






Πηγή: http://www.tlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις