Σαρδέλες κοκκινιστές


1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
3 πιπεριές χρωματιστές
3 ντομάτες πολτοποιημένες
500γρ μανιτάρια
1 κρεμμύδι σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδου
μαϊντανό
150μλ λευκό κρασί
50μλ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και 100μλ ζεστό νερό.
όταν το μείγμα πάρει βράση, βάζουμε τις σαρδέλες στη σειρά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Μόλις δέσει η σάλτσα, σβήνουμε τη φωτιά.




Η σαρδέλα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης B12, και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, φωσφόρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β3.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές επιδράσεις τους στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα. Στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της συμβάλει και η υψηλή περιεκτικότητά της στην βιταμίνη Β12, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστείνης, η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην αθηροσκληρυντική διαδικασία των αγγείων.

Επίσης, αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης D, η οποία πέρα από τα πλήρως τεκμηριωμένα οφέλη της στην υγεία των οστών φαίνεται να έχει και ποικίλα άλλα οφέλη όπως στην πρόληψη του καρκίνου. Τέλος, η σαρδέλα αποτελεί μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέσει και να ανανεώσει τις πρωτεΐνες των ιστών του, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που επιτελούν σημαντικούς ρόλους.
**ξέρατε οτι μπορείτε να βρείτε Ελληνικές σαρδέλες κατεψυγμένες σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις