Νέα όπλα και μικρά μυστικά για το αδυνάτισμα

Νέες ιατρικές μέθοδοι, χειρουργικές και μη, υπόσχονται πιο αποτελεσματικό και γρήγορο αδυνάτισμα. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες ενημερώνουν για τα νέα δεδομένα.Η πρόοδος στις επεμβάσεις

Το «μανίκι» (Sleeve) αποδεικνύεται διεθνώς η πιο πετυχημένη επέμβαση για την παχυσαρκία. «Υστερα από αρκετά χρόνια μελετών, το τοπίο των χειρουργικών επιλογών αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει», λέει ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Λέανδρος. «Η εξαιρετικά δημοφιλής επέμβαση της επιμήκους γαστρεκτομής (Sleeve) έχει βρει τη θέση της για ασθενείς με μεσαίας βαρύτητας νοσογόνο παχυσαρκία. Το προφίλ ασφαλείας της τεχνικής έχει πλέον σταθεροποιηθεί με μεγάλες μελέτες».

Το Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής της Α'Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 επεμβάσεις, ανακοινώνει ότι το τελικό ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ύστερα από πολυετή παρακολούθηση σταθεροποιείται στο 70%. «Το ποσοστό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, δεδομένου ότι οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές δεν ξεπερνούν το 4-5% και κρίνονται αντιμετωπίσιμες», τονίζει ο κ. Λέανδρος. «Εξαιρετικά θετικό είναι ότι η επέμβαση δεν φαίνεται να συνοδεύεται από απώτερα προβλήματα, ενώ η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι εξαιρετική».

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, μια από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις της περασμένης δεκαετίας, υποχωρεί στις προτιμήσεις ασθενών και χειρουργών. «Αν και τα αποτελέσματα με τις νεώτερες τεχνικές είναι βελτιωμένα, προβλήματα του παρελθόντος έχουν δυσφημίσει τη μέθοδο», σημειώνει ο κ. Λέανδρος. «Σε ασθενείς με σχετικά χαμηλό δείκτη μάζας σώματος ο δακτύλιος είναι καλή επιλογή, υπό τον όρο ότι ο χειρουργημένος θα παραμείνει σε στενή παρακολούθηση και ο δακτύλιος να παραμείνει στη θέση του. Δυστυχώς, σε ποσοστό έως και 25% οι δακτύλιοι αφαιρούνται λόγω απώτερων προβλημάτων».

Μια νεώτερη εκδοχή των περιοριστικών επεμβάσεων είναι η γαστρική πτύχωση, που συνίσταται ουσιαστικά στο σούρωμα (αναδίπλωση), αντί για το κόψιμο του στομάχου. «Η εμπειρία είναι ελάχιστη και η τεχνική απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επίσημη μέθοδος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας», επισημαίνει ο καθηγητής. «Το μοναδικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, άρα είναι και η φθηνότερη λύση. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία επαρκούς παρακολούθησης, πιθανώς η τεχνική να βρει τη θέση της στην εποχή της λιτότητας ακριβώς λόγω χαμηλού κόστους».

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις παραμένουν η ναυαρχίδα της βαριατρικής χειρουργικής για τις σοβαρές περιπτώσεις. «Είναι οι επεμβάσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και εκείνες που αντιμετωπίζουν καλύτερα το μεταβολικό σύνδρομο», σχολιάζει ο κ. Λέανδρος. « Στην Ελλάδα, όπου το 20% των ασθενών ανήκουν στην κατηγορία των σούπερ παχύσαρκων, οι επεμβάσεις χολοπαγκρεατικής παράκαμψης θα έπρεπε να εκτελούνται συχνότερα».

Ενας λόγος που πολλοί επιστήμονες στρέφονται πλέον στη χειρουργική της παχυσαρκίας είναι η αποτελεσματικότητά της στη μείωση του διαβήτη, της υπέρτασης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το πάχος. «Υπάρχουν θεαματικά μεταβολικά αποτελέσματα», αναφέρει ο δρ. Λι Κάπλαν, διευθυντής του Κέντρου Σωματικού Βάρους στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Επιφυλάξεις για τη λιποαναρρόφηση

Εάν σκέπτεσθε να κάνετε λιποαναρρόφηση στα ψωμάκια σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Obesity».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το λίπος επανέρχεται μετά την αφαίρεσή του ύστερα από ένα χρόνο από την επέμβαση. Δεν εμφανίζεται, όμως, στους μηρούς των γυναικών, δηλαδή εκεί όπου έγινε η λιποαναρρόφηση, αλλά κυρίως στο πάνω μέρος της κοιλιάς, καθώς και στους ώμους και στους τρικέφαλους μυς στα μπράτσα. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δρ. Φέλμοντ Ιβς δήλωσε ότι η μελέτη έγινε με σωστές προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη και ότι οι χειρουργοί θα πρέπει πλέον να ενημερώνουν για τις νέες αυτές πληροφορίες τις ασθενείς πριν από την επέμβαση.,

Το σώμα αμύνεται και προστατεύει το λίπος του. Εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια - όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δρ. Σάμουελ Κλέιν - στα οποία είχε αφαιρεθεί χειρουργικά το λίπος, έδειξαν ότι αυτό επέστρεψε, αλλά σε άλλο σημείο του σώματός τους. Νέα λιποκύτταρα αναπτύσσονται για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα λιποκύτταρα ζουν για περίπου 7 χρόνια και κάθε φορά που ένα από αυτά πεθαίνει σχηματίζεται άλλο στη θέση του.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις