Αφαίρεσα τη χολή μου, τι μπορώ να φάω;

Οδηγίες Χολοκυστεκτομής



Ακριβώς μετά το χειρουργείο (1ο και 2ο  24ωρο)
ΥΔΡΙΚΗ ΔΙΑΥΓΗΣ ΔΙΑΙΤΑ
ΣΚΟΠΟΣ: Η παροχή υγρών, ηλεκτρολυτώνν και ενέργειας σε μορφή που απαιτεί ελάχιστη συμμετοχή της διαδικασίας της πέψης και ενεργοποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Περιέχει καθαρά διαυγή υγρά ή τρόφιμα, τα οποία είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, και αφήνουν πολύ μικρό υπόλειμμα στον γαστρεντερικό αυλό.

Στον ακόλουθο πίνακα δίνονται τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στην υδρική διαυγή δίαιτα χωρισμένα ανά ομάδα τροφίμων

ΤΡΟΦΙΜΑΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Φρούτα-ΛαχανικάΔιαυγείς χυμοί φρούτων (μήλο, σταφύλι) χαμηλοί σε φυτικές ίνες, ή πολύ καλά σουρωμένοι χυμοί (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ)Όλοι οι άλλοι χυμοί, συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που παρασκευάζονται με γάλα, το νέκταρ, χυμός ντομάτας και λαχανικών
ΣούπεςΖωμοί λαχανικών ή κρέατος, κονσομέΌλες οι υπόλοιπες
Γλυκά και επιδόρπιαΖελέ, ζάχαρη, μέλι, υποκατάστατα ζάχαρης 
Άλλα τρόφιμα

Αλάτι, βότανα, μυρωδικάΠιπέρι, μπαχαρικά και άλλα

 ΥΔΡΙΚΗ ΜΗ ΔΙΑΥΓΗΣ ΔΙΑΙΤΑ
ΣΚΟΠΟΣ: Η παροχή υγρών, ηλεκτρολυτών και ενέργειας σε μορφή που απαιτεί ελάχιστη συμμετοχή της διαδικασίας της πέψης και ενεργοποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα.ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιείται κατά τη μετάβαση από διαυγή δίαιτα σε πιο ελεύθερη διατροφή, μετεγχειρητικά .

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Η δίαιτα αυτή περιέχει μη διαυγή υγρά ή τρόφιμα, τα οποία είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, και αφήνουν μικρό υπόλειμμα στον γαστρεντερικό αυλό.

Στον ακόλουθο πίνακα δίνονται τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στην υδρική μη διαυγή δίαιτα χωρισμένα ανά ομάδα τροφίμων

ΤΡΟΦΙΜΑΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Φρούτα-ΛαχανικάΔιαυγείς χυμοί φρούτων (μήλο, σταφύλι) χαμηλοί σε φυτικές ίνες, ή πολύ καλά σουρωμένοι χυμοί (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), κομπόστεςΌλοι οι άλλοι χυμοί, συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που παρασκευάζονται με γάλα, το νέκταρ, χυμός ντομάτας και λαχανικών
ΣούπεςΖωμοί λαχανικών ή κρέατος, κονσομέΌλες οι υπόλοιπες
Γλυκά & επιδόρπιαΖελέ, ζάχαρη, μέλι, υποκατάστατα ζάχαρης, κρέμα, 
ΓαλακτοκομικάΓάλα, κρέμα, γιαούρτι 0% 
ΑμυλούχαΦιδές, λαπά, αμυλούχα τρόφιμα σε μορφή χυλού (κουάκερ) 
Άλλα τρόφιμα

Αλάτι, βότανα, τσάι,  χαμομήλιΠιπέρι, μπαχαρικά και άλλα

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο, μαργαρίνη, βούτυρο)
3η -7η ημέρα μετά το χειρουργού
ΕΛΑΦΡΑ ΔΙΑΙΤΑ
ΣΚΟΠΟΣ
  • Η μείωση της περισταλτικότητας του εντέρου, η αποφυγή ερεθισμού της γαστρενετρικής οδού και η αντιμετώπιση ήπιων γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων
  • Η διατήρηση καλής θρεπτικής κατάσταση

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Η ελαφρά δίαιτα είναι σχεδιασμένη για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν την ελεύθερη δίαιτα. Χρησιμοποιείται κυρίως για ασθενείς με ήπια γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και ως δίαιτα μετάβασης από την υδρική στην ελεύθερη σε μετεγχειρητικούς ασθενείς. Επίσης είναι κατάλληλη για άτομα με πεπτικό έλκος, χρόνια γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, δυσπεψία και διαφραγματοκήλη. Και μετα από χειρουργεία του γαστρεντερικού

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ελαφρά δίαιτα περιλαμβάνει εύπεπτα, μαλακά τρόφιμα, με ελάχιστα μπαχαρικά και χαμηλά σε φυτικές ίνες. Τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα, τα περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα τρόφιμα που προκαλούν δημιουργία αερίων, τα μπαχαρικά, η καφεΐνη, η σοκολάτα κ.α. θα πρέπει να αποφεύγονται. Αν και η δίαιτα αυτή είναι γενικά πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, σε ασθενείς με μειωμένη διατροφική πρόσληψη συνιστάται η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη και να μειωθεί ο κίνδυνος υποθρεψίας.

Στον ακόλουθο πίνακα δίνονται συνοπτικά τα τρόφιμα που περιέχονται στην ελαφρά δίαιτα χωρισμένα ανά ομάδες τροφίμων

Ομάδες τροφίμωνΤρόφιμα που επιτρέπονταιΤρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται
ΓαλακτοκομικάΓάλα*, γιαούρτι
Απλά τυριά με ήπια γεύση, cottage cheese με μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος
Γάλα με κακάο
Τυριά με έντονη οσμή και γεύση
Κρέμα γάλακτος
Λαχανικά, όσπριαΣουρωμένοι χυμοί λαχανικών
Μαγειρεμένα λαχανικά: σπαράγγια, παντζάρια, καρότα, κολοκυθάκια
μπρόκολο
Ωμά λαχανικά (εκτός από μαρούλι, αβοκάντο)
Όσπρια
Λαχανικά που συντελούν στη δημιουργία αερίων: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, πιπεριές, αγγούρι, καλαμπόκι
ΦρούταΣουρωμένοι χυμοί φρούτων***
Φρούτα σε κομπόστα
Μπανάνα
Ωμά και αποξηραμένα φρούτα (εκτός μπανάνας)
Ψωμί και δημητριακάΛευκό ψωμί χωρίς σπόρους, φρυγανιές, απλά κράκερ
Απλά δημητριακά από καλαμπόκι ή ρύζι, βρώμη
Πατάτες
Λευκά μακαρόνια και ρύζι
Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης
Ψωμί με σπόρους
Πατατάκια, τηγανητές πατάτες
Μαύρο ρύζι
Κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγάΌλα τα χαμηλά σε λίπος κρέατα, πουλερικά και ψάρια
Αυγά
Αλλαντικά, λουκάνικα, σαρδέλες, τηγανητά κρέατα, πουλερικά, ψάρια και αυγά, μπέικον
ΛίπηΜαργαρίνη, βούτυρο, λάδι
(έως 4 κουτ. γλυκού/ ημέρα)
Σος για σαλάτα με πολλά μπαχαρικά
ΓλυκάΖάχαρη, σιρόπι, μέλι, μαρμελάδα
Παγωτό, ζελέ, σορμπέ, απλό κέικ, κρέμα
Γλυκά που περιέχουν ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, μέντα, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, καρύδα
Τηγανητά επιδόρπια, πάστες, σαντιγί
ΔιάφοραΑλάτι
Τσάι του βουνού (ή άλλο είδος χωρίς καφεΐνη)
Χαμομήλι
Σούπες φτιαγμένες με τα τρόφιμα που επιτρέπονται
Ξύδι, λεμόνι (σε μικρές ποσότητες)
Μυρωδικά: ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, πάπρικα (σε μικρές ποσότητες)
Κέτσαπ (σε μικρές ποσότητες)
Πιπέρι, τσίλι και άλλα μπαχαρικά
Σκόρδο
Μουστάρδα
Ελιές
Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο
Ξηροί καρποί
Καρύδα
Σοκολάτα, κακάο
Μέντα
Ροφήματα και αναψυκτικά με καφεΐνη
Αλκοόλ

Για να προσαρμοστεί ο οργανισμός ομαλά μετά την αφαίρεση της χολής η εισαγωγή των τροφίμων θα πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά, εισάγωντας αρχικά πιο εύπεπτες τροφές και σε ποσότητες που κάθε φορά είναι ανεκτές.

Για εξατομικευμένες οδηγίες απαιτείται η συνεργασία του θεράποντα ιατρού, του διαιτολόγου αλλά και του ασθενή.



Πηγή : https://thehealthlab.gr
By Καρακικέ Κατερίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις