Παστίτσιο με λιγότερες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά

Υλικά
½ κιλό μακαρόνια πέννες ολικής αλέσεως
1 κιλό κιμά γαλοπούλας
1 κούπα τυρί με λίγα λιπαρά τριμμένο
2 κούπες φυσικό χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη (προαιρετικά), κανέλα, γαρύφαλλο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ
4 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 κουταλιές αλεύρι (μπορίτε να βάλετε ολικής αλέσεως ή μισό μισό)
αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Επιπλέον
½ κούπα τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο




Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και γαρύφαλλο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βράζουμε μπόλικο νερά και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Όταν κοντεύουν να γίνουν τα σουρώνουμε.
Στρώνουμε τα μισά σε βαθύ βουτυρωμένο ταψάκι και τα πασπαλίζουμε με τυρί.
Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τον πασπαλίζουμε με τυρί. Τελειώνουμε με τα άλλα μισά μακαρόνια και πασπαλίζουμε ξανά με τυρί.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα, να κάψει, αλλά όχι να βράσει.
Ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με ½ κούπα τυρί και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (40 λεπτά περίπου). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις