ΚΑΡΠΟΥΖΙ : ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!Το καρπούζι στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα. Η καλύτερη εποχή του είναι από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο.

Συνήθως τρώμε μόνο τη σάρκα του, κόκκινου χρώματος, αλλά σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος , με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Είναι ένα παρεξηγημένο διατροφικά φρούτο, γιατί λόγω της γλυκιάς του γεύσης πολλοί το αποφεύγουν ως «παχυντικό».  Το καρπούζι όμως περιέχει μόνο 6% ζάχαρα και το 91,5% του βάρους του είναι νερό! Η ίδια ποσότητα ενός μήλου, περιέχει 14% ζάχαρα, δηλαδή σχεδόν 2,5 φορές περισσότερο.
Η μεγάλη περιεκτικοτητα σε νερό το καθιστά πολύ καλό για ενυδάτωση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης είναι πολύ χορταστικό και ιδανικό για δίαιτα και υγιεινή διατροφή!

Ανα 100γρ φρούτου, το καρπούζι μας προσφέρει :

30 Θερμίδες
8γρ Υδατάνθρακες (6γρ ζάχαρα)
1γρ πρωτεΐνης
0γρ λίπος

Επίσης 1 μικρή μερίδα καρπούζι (280γρ) προσδίδουν μόνο 85 θερμίδες, ενώ καλύπτουν το:
32% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α,
το 38% σε βιταμίνη C,
και είναι πολύ καλή πηγή θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, και άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Το καρπούζι είναι πλούσιο και σε λυκοπένιο. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές κατά τα τελευταία χρόνια. Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι και σε πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα.

Το λυκοπένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Εκτός από τη σάρκα του καρπουζιού, πολύ υγιεινό είναι και το λευκό κομμάτι του. Ερευνητές έχουν βρει οτι το λευκό μέρος του καρπουζιού είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των αρτηριών και της κυκλοφορίας του αίματος.
Εξαιτίας αυτού , το καρπούζι πολλές φορές προτείνεται σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις