Είναι ασφαλές να καταναλώνω γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη;
Πολλές γυναίκες αναρρωτιούνται αν είναι ασφαλές να καταναλώνουν γλυκαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικά όταν τα κιλά αρχίζουν να αυξάνονται και προσπαθούν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Τα γλυκαντικά είναι ουσίες που προσδίδουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα, και μπορούμε να τα βρούμε σε αναψυκτικά, γλυκά, ψωμιά κέικ, γιαούρτια και πολλά άλλα τρόφιμα. Υπάρχουν κυρίως 2 κατηγορίες γλυκαντικών αυτά που προσδίδουν θερμίδες και αυτά που δεν προσδίδουν (ή προσδίδουν ελάχιστες).

Τα γλυκαντικά που προσδίδουν θερμίδες, όπως η ζάχαρη, προφέρουν "κενές θερμίδες". Δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό, βιταμίνες ή μέταλλα, πάρα μόνο απλούς υδατάνθρακες.
Όταν τα χρησιμοποιούμε με μέτρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εγκυμοσύνη, εφόσον, δεν προκαλούν μεγαλύτερη από το φυσιολογικό αύξηση βάρους της εγκύου. Οι γυναίκες όμως που πάσχουν από διαβήτη της κύησης ή άλλες καταστάσεις αντίστασης της ινσουλίνης πρέπει να τα αποφεύγουν.

Τα γλυκαντικά που δεν προσφέρουν θερμίδες (ή προσφέρουν ελάχιστες) και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρές ποσότητες λόγω της αυξημένης τους γλυκύτητας.
Υπάρχουν γλυκαντικά αυτής της κατηγορίας που είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εγκυμοσύνη.
Αυτά είναι:

Στέβια (Rebaudioside A) Είναι νέο γλυκαντικό, αφού πήρε έγκριση μόλις το 2010. Χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά. Ο FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων) κατηγοριοποιεί τη στέβια στις ουσίες που είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη.

Acesulfame Potassium: (Sunett) Αυτό το γλυκαντικό προστίθεται συχνά σε τρόφιμα που μαγειρεύονται, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, και σε ζελέ χωρίς ζάχαρη, καθώς και σε αναψυκτικά. Το Acesulfame Potassium μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο σύμφωνα με τον FDA.

Ασπαρτάμη (Equal or NutraSweet): Η ασπαρτάμη βρίσκεται συχνά σε διάφορα αναψυκτικά, επιδόρπια, δημητριακά, τσίχλες, γαλακτοκομικά, και διάφορα άλλα τρόφιμα ή και φάρμακα.
Σύμφωνα με τον FDA, η ασπαρτάμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συνίσταται ο περιορισμός της χρήσης της σε μέτριο επίπεδο.

Σουκραλόζη: (Splenda) TΕίναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που φτιάχνεται από τη ζάχαρη. Ο FDA θεωρεί τη χρήση της ασφαλή στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις