Θερμίδες ως μονάδα μέτρησης ενέργειας

Συμβατικά ακόμα και σήμερα στη φυσιολογία και την ιατρική για τη μέτρηση της ενέργειας των τροφών ως μονάδα ενέργειας χρησιμοποιείται η Θερμίδα ή μεγάλη θερμίδα (Cal ή kcal), που ορίζεται ως το ποσό θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την ανύψωση της θερμοκρασίας 1 kg νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου (από 15ο C σε 16o C).

Στο Διεθνές Σύστημα (SI) ως μονάδα μέτρησης της ενέργειας των τροφών χρησιμοποιείται το kiloJoule (kJ).

Η σχέση των δύο μονάδων μέτρησης ενέργειας είναι κατά προσέγγιση:

1 kcal = 4,2 kJ

Η παραγωγή ενέργειας από την καύση τροφής έξω από το σώμα μπορεί να μετρηθεί απευθείας σε ένα μεταλλικό δοχείο (θερμιδόμετρο) που περιβάλλεται από νερό και βρίσκεται μέσα σε ένα δεύτερο δοχείο με θερμική μόνωση. Η τροφή εισάγεται στο θερμιδόμετρο και αναφλέγεται με ηλεκτρικό σπινθήρα. Η μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού είναι μέτρο των θερμίδων που παράγονται.

Η ενέργεια των θρεπτικών συστατικών που υπολογίζεται με το θερμιδόμετρο δεν είναι ακριβώς η ίδια με την παραγόμενη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα στο σώμα μας οι τιμές παραγόμενης ενέργειας είναι παρόμοιες προκειμένου για υδατάνθρακες και λίπη και κατά τι μικρότερες για τις πρωτεΐνες. Ο λόγος είναι ότι οι πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν οξειδώνονται πλήρως προς CO2 και H2O αλλά μετατρέπονται επίσης σε ουρία και συναφείς αζωτούχες ενώσεις.


Γενικά η παραγόμενη ενέργεια μέσα στο σώμα από τα διάφορα συστατικά των τροφών είναι κατά προσέγγιση η εξής:


Πρωτεΐνες                          4 kcal ανά γραμμάριο
Λίπη                                  9 kcal ανά γραμμάριο
Υδατάνθρακες                  4 kcal ανά γραμμάριο
Οινόπνευμα                      7 kcal ανά γραμμάριο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις