Το ταξίδι της τροφής μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας - Καφές

ΚΑΦΕΣ

Οι τιμές του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το 2000 έχουν παρουσιάσει σημαντική στασιμότητα ή κάμψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του καφέ να έχουν κόστος παραγωγής μεγαλύτερο από την τιμή πώλησης. Αυτό έχει οδηγήσει τους περισσότερους μικρούς παραγωγούς τα τελευταία χρόνια να ασχοληθούν με την καλλιέργεια καλαμποκιού ή σόγιας αντί του καφέ.Το δέντρο του καφέ μοιάζει πολύ με τη δάφνη και παράγει ένα φρούτο που θυμίζει τσαμπί από κυλινδρικά κόκκινα φασόλια. Επειδή η ανθοφορία του δέντρου είναι συνεχής μπορεί πάνω στο ίδιο δέντρο να δει κανείς άγουρα και ώριμα φρούτα ταυτόχρονα. Τα φασόλια του καφέ μαζεύονται με το χέρι ή μηχανικά μέσα και στη συνέχεια το πράσινο φασόλι του καφέ διαχωρίζεται από το κέλυφος είτε με αποξήρανση στον ήλιο ή με τη χρήση νερού. Στη συνέχεια τα πράσινα φασόλια τοποθετούνται σε τσουβάλια των 60 κιλών και αποστέλλονται στους εμπόρους που με τη σειρά τους θα τα στείλουν στα μεγάλα κέντρα της Δύσης για επεξεργασία.

Ο καφές πάντα ταξιδεύει σε «πράσινη» άψητη μορφή γιατί στον βαθμό που θα ενεργοποιηθούν τα αιθέρια έλαια με το ψήσιμο δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολύ καιρό. Το πιο σημαντικό στάδιο στην πορεία του καφέ προς το τραπέζι μας είναι το ψήσιμο του φασολιού. Αυτό θα δώσει τη γεύση που γνωρίζουμε απελευθερώνοντας περίπου 900 διαφορετικά αρώματα που περιέχει το πράσινο φασόλι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο καφές χάνει περίπου το 20% του βάρους του εξαιτίας της εξάτμισης της υγρασίας, αλλά σε όγκο κερδίζει αρκετά γιατί με το ψήσιμο διογκώνονται τα φασόλια. Το ψήσιμο του καφέ γίνεται στους 230 βαθμούς και συνήθως κρατά από 6 έως 11 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο του καφέ. Το μέσο ταξίδι για τα φασόλια του καφέ μέχρι το τραπέζι μας είναι περίπου 6.000 μίλια.

Η σχέση της παραγωγής του καφέ με μεθόδους απάνθρωπες και πρακτικές δουλείας είναι πασίγνωστες και δυστυχώς ακόμα επικρατούν στις περισσότερες καλλιέργειες σε όλη τη Γη. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιοι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το Fairtrade Foundation, οι οποίοι πιστοποιούν ότι στην παραγωγή ενός συγκεκριμένου καφέ που αγοράζουμε οι μέθοδοι παραγωγής είναι ανθρώπινοι και ότι στην παραγωγή του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ανήλικα παιδιά.


Του Κώστα Τσίγκα. Από τις “Εικόνες”, τεύχος Νο 352, εβδομαδιαίο περιοδικό, ένθετο στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις