Το ταξίδι της τροφής μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας - Ρύζι

ΡΥΖΙ

Το ρύζι φτάνει στο τραπέζι μας σε συσκευασμένο σακουλάκι του μισού κιλού συνήθως και τις περισσότερες φορές είναι ελληνικής παραγωγής, εκτός εάν πρόκειται για κάποια από τις «εξωτικές» ποικιλίες, όπως το Basmati ή το Jasmin. Η Ελλάδα είναι πλεονασματική στην παραγωγή ρυζιού και δεν είναι λίγες οι φορές που χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες. Οι περισσότεροι παραγωγοί ρυζιού στην Ελλάδα βρίσκονται στη Μακεδονία και σε μερικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.Η χώρα μας παράγει ετησίως περίπου 220 χιλιάδες τόνους ρυζιού, ενώ δεν καταναλώνουμε περισσότερο από 130 χιλιάδες τόνους τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών. Η τυποποίηση και διακίνηση του ρυζιού στην Ελλάδα ελέγχεται από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα της υπερπαραγωγής κάνουν και εξαγωγές . Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται κάθε χρόνο, ενώ η τιμή του προϊόντος ακολουθεί αυξητική πορεία στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Φέτος οι τιμές του ρυζιού έφτασαν κάποια στιγμή τα 1.100 δολάρια ανά τόνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η διατροφική ισορροπία στην Ασία, που κατέληξε σε μια σειρά από βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές ασιατικές χώρες.


Του Κώστα Τσίγκα. Από τις “Εικόνες”, τεύχος Νο 352, εβδομαδιαίο περιοδικό, ένθετο στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις