Το ταξίδι της τροφής μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας - Ψάρια

ΛΑΒΡΑΚΙ «ΥΔΑΤΟ- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ»

Η παράδοση ήθελε το λαβράκι να είναι είδος πολυτελείας στην καθημερινότητά μας, μέχρι την εμφάνιση της τεχνικής της υδατοκαλλιέργειας, δηλαδή των εκτροφείων ψαριών τα οποία μετέτρεψαν τα λαβράκια και τις τσιπούρες στα φθηνότερα ίσως «ευγενή» ψάρια στην αγορά.Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πρωτοεμφανίστηκαν στη χώρα μας δύο ή τρεις μονάδες ιχθυοπαραγωγής και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας οι μονάδες αυτές είχαν ήδη ξεπεράσει τις τριάντα. Η ανάπτυξη ήταν τόσο δυναμική που το 2003 στην Ελλάδα λειτουργούσαν 312 μονάδες με παραγωγική δυνατότητα 71.000 τόνων λαβρακίου και τσιπούρας, καθώς επίσης και περίπου 40 ιχθυογεννητικές μονάδες με παραγωγή γόνου ύψους 250 εκατομμυρίων για τα δύο αυτά ψάρια.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ιταλία με μόνο το 30% να προορίζεται για το τραπέζι των Ελλήνων. Ενα λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται 18 περίπου μήνες εκτροφής μέχρι να καταλήξει στο σούπερ μάρκετ, και η τιμή του συνήθως κυμαίνεται στα 5,50 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μονάδες αυτές απασχολούν περίπου 12 χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι επιπτώσεις της εκτροφής στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί η δραστηριότητα απελευθερώνει φώσφορο και άζωτο στο θαλάσσιο περιβάλλον με ρυθμούς που πολλές φορές ευνοούν τη συσσώρευση τους και κατά συνέπεια τη δημιουργία συνθηκών ευτροφισμού.


Του Κώστα Τσίγκα. Από τις “Εικόνες”, τεύχος Νο 352, εβδομαδιαίο περιοδικό, ένθετο στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις