Το ταξίδι της τροφής μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας - Πορτοκάλια

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


Εiτε σε μορφή φρούτου ή σε μορφή χυμού, το πορτοκάλι είναι πιθανώς το μοναδικό φρούτο που υπάρχει στα ψυγεία κάθε ελληνικής οικογένειας. Ανάλογα με την εποχή και τις θερμοκρασίες, τα πορτοκάλια στην αγορά ή το σούπερ μάρκετ μπορεί να προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, την Ισπανία ή τη χώρα μας.Στην Ελλάδα οι βασικές περιοχές καλλιέργειας πορτοκαλιών είναι η Κρήτη, η Αργολίδα και η Κορινθία, η Αρτα και η Μεσσηνία. Η παραγωγή πορτοκαλιών όμως έχει και μια δευτερεύουσα δραστηριότητα, αυτήν της βιομηχανικής επεξεργασίας των πορτοκαλιών για την παραγωγή κυρίως του χυμού. Οι σημαντικότερες μονάδες επεξεργασίας πορτοκαλιών βρίσκονται στην Αρτα, τη Σπάρτη και τα Χανιά.

Τα περισσότερα πορτοκάλια στη χώρα μας παράγονται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αν και υπάρχουν και ποικιλίες οι οποίες παράγουν καρπό μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Τώρα, στα τέλη Νοεμβρίου, ο μέσος παραγωγός στην περιοχή της Αρτας θα μαζέψει τα «μποτσάτα» -μια ποικιλία που μεγαλώνει μόνο στην περιοχή-, μεγάλα λεία ή κατσαρά χοντρόφλουδα πορτοκάλια που είναι όμως πολύ ζουμερά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τα πορτοκάλια με τα οποία μεγαλώσαμε.

Ενας μέσος παραγωγός στην περιοχή έχει μια φυτεία, συνήθως όχι ενιαία, η οποία κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα είκοσι στρέμματα. Τα δέντρα είναι περίπου 20 χρόνων και είναι φυτεμένα σε απόσταση έξι μέτρων μεταξύ τους. Η απόδοση αγγίζει τους 2,5 τόνους το στρέμμα και η μέση τιμή παραγωγού για πέρυσι ήταν τα 0,25 λεπτά. Το μέσο κόστος για λίπανση δεν ξεπέρασε πέρυσι το 12%.

Τα πορτοκάλια μαζεύονται με το χέρι, ή με μηχανήματα-δονητές ή με τη χρήση χημικών που βοηθούν ιδιαίτερα στην αποκοπή του καρπού από το δέντρο. Τα πορτοκάλια θεωρούνται έτοιμα για συγκομιδή όταν η περιεκτικότητά τους σε χυμό αγγίζει περίπου το 35%. Η μεταφορά τους γίνεται με απλά φορτηγά, αν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις, ή με φορτηγά ψυγεία για μακρινές.

Πριν όμως γίνει η μεταφορά τους τα φρούτα θα πρέπει να πλυθούν για να δείχνουν καθαρά και ελκυστικά. Στο πλύσιμό τους συνήθως περιλαμβάνεται και μυκητοκτόνο. Στη συνέχεια τα πορτοκάλια που προορίζονται για άμεση διάθεση κηρώνονται και τέλος συσκευάζονται για να φτάσουν στην αγορά. Η μέση απόσταση «ταξιδιού» των πορτοκαλιών που παράγονται στη χώρα μας, είναι 178 χιλιόμετρα. Τους μήνες που δεν έχουμε ντόπια παραγωγή, το μέσο ταξίδι των πορτοκαλιών είναι 2.800 μίλια.


Του Κώστα Τσίγκα. Από τις “Εικόνες”, τεύχος Νο 352, εβδομαδιαίο περιοδικό, ένθετο στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις