Βοήθεια το παιδί μου δεν τρώει – Τί να μην κάνετε την ώρα του φαγητού!Όταν οι μητέρες (ή και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας) προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδιά, η εφευρετικότητα τους δεν γνωρίζει όρια. Αρχίζουμε με το κουτάλι που είναι ένα μαχητικό αεροπλάνο. Μετά πάμε στους αντιπερισπασμούς, τραγούδια, χορός, παιχνίδια και φυσικά η τηλεόραση. Τελικά αρχίζουν τα παρακάλια «μην το κάνεις αυτό στη μανούλα, φάε το φαγητό σου», υποσχέσεις «αν φας όλο σου το φαγητό, θα πας να παίξεις έξω» , απειλές «αν δεν φας το φαγητό σου, δεν θα παίξεις το απόγευμα» , ικεσίες «μία για τη μαμά, μια για τον μπαμπά, μια για τη γιαγιά», και συγκρίσεις «δεν θέλεις να γίνεις δυνατός σαν το Ποπάϋ»; 


 Ενα ζευγάρι κάποτε παρατήρησε οτι το παιδί τους έτρωγε ότι έβρισκε στο πάτωμα. Αποφάσισαν λοιπόν να καθαρίσουν πολύ καλά το πάτωμα, να απλώσουν κάτω κομματάκια απο ομελέτα και πατατούλες για να τα βρίσκει το παιδί τους και να τα τρώει.


Κάποιες απο τις μεθόδους που εφευρίσκουν οι γονείς για να κάνουν τα παιδιά τους να φάνε μας φέρνουν γέλια, άλλες μας φέρνουν κλάμματα ή ακόμα χειρότερα, φέρνουν κλάμματα στα παιδιά .


Υπομονή
«Ο γιος μου είναι 5 μηνών και δεν θέλει να φάει με το κουτάλι. Δοκίμασα για πρώτη φορά όταν ήταν 4 μηνών αλλά όσο και να προσπαθώ αυτός κλαίει, το φτύνει και είναι ανήσυχος! Έτσι αποφάσισα να βάλω το αλεσμένο φαγητό στο μπιμπερό. Με αυτό τον τρόπο τρώει ποσότητα ίση με 3-4 κουταλιές χωρίς να γκρινιάζει αλλά αυτό είναι όλο! Ανακάλυψα οτι αν του βάλω μια κουταλιά στο στόμα και μετά αμέσως βάλω την πιπίλα, την καταπίνει χωρίς να γκρινιάζει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αδειάσει το πιάτο του».
Υπομονή θα ήταν να αποδεχτεί αυτή η μητέρα πως το μωρό της δεν είναι ακόμα έτοιμο για στερεές τροφές. Αυτή η «άκαρδη» μητέρα αναγκάζει το γιό της που δεν είναι έτοιμος ακόμα να ξεκινήσει στερεές τροφές να καταπίνει μεγάλες ποσότητες. Το αντανακλαστικό που έχει το παιδί να πιπιλάει, το κάνει να ρουφάει όταν βάζει η μαμά την πιπίλα στο στόμα αντί να φτύνει και έτσι με το ζόρι καταπίνει το φαγητό. Μπορεί να νομίζει αυτή η μαμά πως το κόλπο έπιασε και δουλεύει αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ η χαρά της. Το μωρό δεν είναι έτοιμο για στερεές , το γαστρεντερικό του δεν είναι έτοιμο για στερεές και θα αρρωστήσει αν συνεχίσει να τρώει έτσι. Η φύση συνήθως βρίσκει τον τρόπο να αντισταθεί σε τέτοιες μεθόδους και το μωρό κάποια στιγμή θα βρεί τον τρόπο να φτύσει την πιπίλα μαζί με το φαγητό για να προστατευτεί απο ανεπιθύμητες καταστάσεις.Νυχτερινές επιδρομές
«Η κόρη μου είναι 13 μηνών και έχει μια περίεργη συμπεριφορά την ώρα τον γευμάτων. Δεν τρώει. Της δίνω πολλά διαφορετικά φαγητά και δεν τα δοκιμάζει καν, είναι σα να φοβάται το φαγητό. Της δίνω μπιμπερό με γάλα και πάλι δεν θέλει να το πιει. Αλλά αν πάω το βράδυ, την ώρα που κοιμάται και βάλω το μπιμπερό στο στόμα της μπορεί να πιει ολο το μπουκάλι γάλα(με δημητριακά) με τη μία. Με αυτό τον τρόπο πίνει 600-700ml γάλα με δημητριακά το 24ωρο. Γενικά ποτέ δεν φαίνεται πεινασμένη. Μπορεί ένα παιδί που δεν πιέστηκε ποτέ να τελειώσει το φαγητό της, να μην θέλει να φάει;»
Δεν πιέστηκε ποτέ; Αν δεν είναι πίεση το να αναγκάζεις ένα μωρό να πιεί ενώ κοιμάται πάνω απο μισό λίτρο γάλα με δημητριακά, τότε τί είναι; Φυσικά η μητέρα δεν έδεσε στο κρεββάτι την κόρη της για να την ταΐσει. Είναι δυνατό να πιέσεις ένα παιδί να φάει με μια βίαιαη ή ήπια μέθοδο. Εκτός αυτού, πώς μπορεί ένα παιδί να πεινάει όταν μέσα στη μέρα πίνει τόσο πολύ γάλα με δημητριακά; Δεν χωράει το στομαχι της τίποτα άλλο.Οι απαράδεκτες συγκρίσεις
Σύμφωνα με μια ιστορία απο την βίβλο, ο Κάιν ήταν κακόφαγος. Μια μέρα, η Έυα έκανε το αεροπλανάκι (ή μήπως τον πτεροδάκτυλο;) για να φάει ο γιος της και του είπε: «Να είσαι καλό παιδί Κάιν. Κοίτα τον αδερφό σου! Ο Άβελ τελείωσε όλα του τα λαχανικά». Ξέρετε το τέλος της ιστορίας έτσι δεν είναι;

Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς κάνουν τα παιδιά μας να νοιώθουν αυτές οι συγκρίσεις. Το παιδί που χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμιση ενοχλείται επίσης. «Γιωργάκη, κοίτα πώς η Μαρία άδειασε το πιάτο της». Ο μικρός Γιωργάκης θυμώνει με αυτή τη σύγκριση και η μικρή Μαρία σκέφτεται «θέλω να φύγω απο δώ».

Θα σας άρεσε να κάνανε κάτι παρόμοιο σε εσάς;

Φανταστείτε οτι πίνετε καφέ με μια φίλη και μπαίνει στο δωμάτιο ο άντρας σας ο οποίος λέει «θα ήθελα να σε δώ να προσέχεις την εμφάνισή σου Κατερίνα, να κοιτα την Χριστίνα πόσο όμορφα έχει φτιάξει τα μαλλιά της και έχει βαφτεί. Κοίτα τί ωραίο δερμα έχει... εσύ όλο φόρμες φοράς και παραμελείς τον εαυτό σου». Μετά φεύγει ανέμελος και σε αφήνει με τη φίλη σου. Ποιά θα μιλήσει πρώτα και τί θα πεί;Δωροδοκίες

Πολλοί γονείς για να καταφέρουν τα παιδιά τους να φάνε τα δωροδοκούν.

Κάποιος λοιπόν αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για να δεί την αποτελεσματικότητα της δωροδοκίας. Σε μια έρευνα, ένα νέο τρόφιμο δόθηκε και 2 ομάδες παιδιών. Στη μία ομάδα υποσχέθηκαν να δώσουν ένα έπαθλο αν δοκίμαζαν το νέο αυτό φαγητό. Στην άλλη ομάδα έδωσαν απλά το νέο τρόφιμο και δεν τους υποσχέθηκαν τίποτα. Μερικές μέρες αργότερα, τα παιδιά που πήραν το έπαθλο, έτρωγαν λιγότερο απο το νέο φαγητό σε σχέση με τα παιδιά που δεν δωροδοκήθηκαν. Πρέπει κάποιος να είναι βλάκας για να μην σκεφτεί «μάλλον αυτό το νέο φαγητό δεν είναι πολύ καλό και γι’αυτό με δωροδοκούν για να το φάω».

Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως βραβείο ή ως τιμωρία.
«Αν είσαι καλό παιδί θα σου πάρω παγωτό» , ή «Χτύπησες τον ξάδερφο σου γι’αυτό δεν θα φας επιδόρπιο σήμερα». Οι καλοί άνθρωποι που έχουν ηθικές αρχές δεν χρειάζονται τιμωρία ή δωροδοκία για να κάνουν το σωστό. Το να προσφέρεις φαγητό ως επιβράβευση ή να μην προσφέρεις φαγητό ως τιμωρία μπορεί να έχει επιπλέον προβλήματα. Επειδή δεν θα πείς ποτέ στο παιδί σου «δεν θα φάς τις φακές σου επειδή ήσουν κακό παιδί». Και δεν θα πείς ποτέ στο παιδί σου «θα σου δώσω μια βραστή αγκινάρα αν τελειώσεις τα μαθηματά σου». Είναι πολύ πιθανό όμως να πούμε στο παιδί «δεν θα φας παγωτό αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου» ή «θα σου δώσω μια σοκολάτα αν καθαρίσεις το δωματιο σου». Κάνουμε τις ανθυγιεινές τροφές να μοιάζουν ιδεατές. Και ιδανικές. Και απαγορευμένες.


Οι έρευνες δείχνουν οτι τα παιδιά θέλουν περισσότερο τις τροφές που τους απαγορεύουμε να τρώνε. Με άλλα λόγια, αν έχετε στο σπίτι γλυκά και λέτε στο παιδί σας οτι δεν πρέπει να τα τρώει «φτάνουν τα γλυκά. Δεν θα φάς άλλο σήμερα», το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να ζητάει όλο και περισσότερο να φάει γλυκό. Αν θέλετε το παιδί σας να μην τρώει γλυκά , πατατάκια και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα πρέπει να μην τα αγοράζετε στο σπίτι και να μην τα αναφέρετε στο παιδί ούτε ως τιμωρία αλλά ουτε ως επιβράβευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις