Δώστε ψάρι στο βρέφος πριν χρονίσει


Πότε πρέπει να δίνουμε για πρώτη φορά ψάρι στα βρέφη;

Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται από τους έξι περίπου μήνες και έπειτα. Η σειρά εισαγωγής στερεών τροφών έχει ερευνηθεί ελάχιστα έως τώρα, και σαφώς επηρεάζεται από πολιτισμικές επιλογές. Στην Ελλάδα, είναι συνήθης οδηγία στους γονείς να δίνουν στα βρέφη τους ψάρι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, με την σκέψη ότι τα ψάρια συγκαταλέγονται στα πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα και ίσως η καθυστέρησή τους καθυστερεί την εμφάνιση αλλεργιών. Αυτή η πρακτική ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ποτέ, αντίθετα όλες οι έρευνες περί αλλεργιών συντείνουν στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και σε βρέφη με αλλεργικές εκδηλώσεις ήδη εμφανείς όπως ατοπικό έκζεμα, εντεροκολίτιδα ή βρογχόσπασμο, δεν συνιστάται καμία καθυστέρηση στην εισαγωγή των πιθανών αλλεργιογόνων τροφίμων όπως το αυγό και το ψάρι. Επιπρόσθετα, δεδομένα από άλλες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες ηλικίες όπως η ηλικία 6 με 12 μηνών συνιστούν παράθυρα ευκαιρίας για την εισαγωγή στερεών τροφών, ενώ καθυστερημένη εισαγωγή πέρα από αυτήν την ηλικία μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην αποδοχή καινούργιων τροφών για το παιδί (νεοφοβία).



Ερευνητές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ο χρόνος εισαγωγής ψαριού στην διατροφή του βρέφους επηρεάζει την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος σε όλη την προσχολική ηλικία.
Η έρευνα ήταν μέρος μιας μεγάλης πληθυσμιακής έρευνας σε ομάδα παιδιών από την γέννηση στο Ρότερνταμ (Generation R study). Στους 12 και στους 14 μήνες της ζωής του παιδιού, οι γονείς απάντησαν σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με το πότε δόθηκε στο παιδί ψάρι, πόσο και πόσο συχνά. Τα ίδια παιδιά στις ηλικίες των 3 με 4 ετών εκτιμήθηκαν ως προς την εμφάνιση συμπτωμάτων και κλινικών σημείων που υποδηλώνουν βρογχόσπασμο και συμπτώματα που ομοιάζουν με άσθμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν με ενδιαφέρον ότι η εισαγωγή ψαριού για πρώτη φορά μετά τους 12 μήνες συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο συριγμού – βρογχόσπασμου στα τέσσερα χρόνια της ζωής. Αντίθετα, η πρώτη εισαγωγή ψαριού στην διατροφή του βρέφους μεταξύ 6 και 12 μηνών είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στα τέσσερα έτη. Επιπλέον, ακόμα και βρέφη που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών μέσα στην εβδομάδα δεν είχαν αυξημένη πιθανότητα για συμπτώματα άσθματος αργότερα.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η εισαγωγή ψαριού στην διατροφή του βρέφους μετά τους 6 μήνες ζωής και πριν το πρώτο έτος συνδέεται με προστασία από βρογχόσπασμο, ενώ αντίθετα η εισαγωγή ψαριού καθυστερημένα, μετά το έτος, αυξάνει τις πιθανότητες για συμπτώματα άσθματος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο ευκαιρίας μεταξύ 6 και 12 μηνών μέσα στο οποίο η κατανάλωση ψαριού μπορεί να βοηθήσει ως προς τις αλλεργίες, ενώ αν αυτό το χρονικό παράθυρο περάσει και χαθεί τότε είναι πιθανό να αυξάνονται οι πιθανότητες αλλεργίας.

Πηγή: Jessica C. Kiefte-de Jong et al. Fish Consumption in Infancy and Asthma-like Symptoms at Preschool Age. Pediatrics, Published online November 12, 2012

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις