Επιτυχημένες ιστορίες μητρικού θηλασμού - Συνεχόμενος ύπνος το βράδυ

Γράφει ο Στέλιος Παπαβέντζης -Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC
στο Παιδιατρείο Στέλιου Παπαβέντση Θεοδώρας Μενούνου

Παρακολουθώ πρωτότοκο μητέρα από προγεννητική επίσκεψη και δόθε. Με κάποια εμπόδια κλασσικά στο μαιευτήριο αλλά με γνώση και υποστήριξη καταφέρνει αποκλειστικό θηλασμό όταν φτάνει στο σπίτι. Στους 2 μήνες το μωρό έχει πάει καλά, με βάρος 4300γρ. Στον μηνιαίο επανέλεγχο των 3 μηνών, το μωρό φαίνεται μίζερο. Η μητέρα αναφέρει ότι θηλάζει αποκλειστικά, κάθε 2 ώρες περίπου την ημέρα, αλλά τη νύχτα το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό του για 10 ώρες. Σε ερώτηση μήπως ξυπνάει πεινασμένο αλλά δεν το καταλαβαίνει, μου απαντά όχι, δεν το ακούει καθόλου τη νύχτα. Το μωρό στην κλινική εξέταση δεν έχει σημεία παθολογικής νόσου. Η τοποθέτηση στο στήθος και η σύλληψη του μαστού είναι καλή, ενώ η μητέρα έχει σημάδια καλής παραγωγής γάλακτος. Το μωρό έχει βάρος 4600γρ στους 3 μήνες.Αποφασίζουμε πλάνο επαναγαλακτισμού. Συμφωνούμε στα εξής:
Να κάνει μαλάξεις στο στήθος κατά το θηλασμό, όταν το μωρό σταματάει να καταπίνει και αρχίζει να κάνει "ραχάτι" στο στήθος, κάνοντας μη θρεπτικό πιπίλισμα.
Να σταματήσει την πιπίλα και να ενθαρρύνει θηλασμό πιο νωρίς από τις 2 ώρες.
Να κάνει ασφαλές co-sleeping ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα σημάδια πείνας του μωρού τη νύχτα.
Να κάνει 3 αντλήσεις την ημέρα ταυτόχρονες από τις δύο πλευρές με νοσοκομειακό θήλαστρο για 2 εβδομάδες. Ταυτόχρονα με τις αντλήσεις, βοηθός να δίνει το αντλημένο γάλα της μαμάς στο μωρό με μπιμπερό 3 φορές το 24ωρο, όχι παραπάνω από 90ml τη φορά.
Να γίνει επανέλεγχος σε 2 εβδομάδες

Στον επανέλεγχο, η μητέρα μου λέει ότι δεν θέλησε να κάνει co-sleeping, αλλά έβαλε ενδο-επικοινωνία στο δωμάτιο του μωρού. Διαπίστωσε ότι το μωρό τουλάχιστον 2 με 3 φορές τη νύχτα ανησυχούσε, έστριβε το κεφαλάκι, έβαζε το δάχτυλό του στο στόμα και χωρίς να κλάψει καθόλου ξανακοιμόταν. Η μαμά πλέον κάθε φορά που διαπίστωνε ότι το μωρό αυτονανουρίζεται τη νύχτα με το δάχτυλό του, το σήκωνε και το έβαζε στο στήθος. Ακολούθησε και τις υπόλοιπες οδηγίες. Το μωρό στην εξέταση ήταν σημαντικά πιο χαρούμενο και ήρεμο, με γεμάτη κοιλίτσα και μπουτάκια, και είχε πάρει 550γρ σε 2 εβδομάδες.
Κόψαμε σταδιακά τις αντλήσεις και τα μπιμπερό, ώστε μετά από 10 μέρες έμεινε ο αποκλειστικός θηλασμός. Ο μικρός κοιμάται 6-7 ώρες συνεχόμενα τη νύχτα, αλλά με τις πρώτες κινήσεις του χεριού του προς το στόμα η μητέρα το ταίζει.

Όταν ένα βρέφος θηλάζει αποκλειστικά και δεν βάζει καλό βάρος τον τελευταίο καιρό, ο επαγγελματίας υγείας χρειάζεται να κάνει πλήρη εκτίμηση για προβλήματα υγείας του παιδιού ή της μητέρας και για εκτίμηση θηλασμού, ως αίτια για την ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θηλασμού (πιθανές επιλογές ανά περίπτωση: όχι ωράριο, με τα πρώτα σημάδια πείνας, σωστή τοποθέτηση και σύλληψη, μαλάξεις κατά τον θηλασμό, ύπνος κοντά στους γονείς, αγκαλιά δέρμα με δέρμα, αλλαγές στήθους στο γεύμα, ξύπνημα το βράδυ κα). Σε άλλες περιπτώσεις παροδικό πλάνο αύξησης του μητρικού γάλακτος με γαλακταγωγά και αντλήσεις μπορεί να λειτουργήσει. Τέλος υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο θηλασμός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κακή πρόσληψη βάρους, δεν θα έπρεπε να ενοχοποιείται καθόλου, και υπάρχει πρόβλημα υγείας στο μωρό ή στη μητέρα, τις περισσότερες φορές αναστρέψιμο.
Η απλή κίνηση της αγκαλιάς, της εγγύτητας και του ύπνου κοντά στους γονείς μπορεί να λύσει το πρόβλημα, εκεί που κατά άλλους η πρώτη κίνηση θα ήταν να πουν στη μητέρα ότι "δεν έχει γάλα" και να δώσουν συμπλήρωμα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, οδηγώντας σε αποθηλασμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις