Σύμβουλοι Ευεξίας: Τί ακριβώς είναι;

Ακολουθεί αναδημοσίευση απο την ιστοσελίδα του συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων.


Αθήνα: 10/02/2012
                                                                                                       Αριθμ. Πρωτ 160


Θέμα:Σύμβουλοι Ευεξίας  
   Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινούκαι των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοιδιατροφής ή Προσωπικοί  Σύμβουλοι   Ευεξίας ήχρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτάισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίςνα διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τονέλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.
  Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας τηςδιατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν τηναπαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικήςκατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων,γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουνδιατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίεςδιαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚΑ.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89). 
  Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα με την χρησιμοποίηση παραπλανητικώνμεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουνσυστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι πουαντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικάχρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), μεεπισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλέςφορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικούταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.  
    Προειδοποιούμε δε το κοινό και τους καταναλωτές ότι η εφαρμογή των«οδηγιών διατροφής», των «συμβουλών ευεξίας», των «προγραμμάτων ευεξίας» και γενικά των συμβουλών από τέτοια άτομα, θέτει σε κίνδυνο την υγείατους, καθώς δε δίδονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.
   Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μηεπιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών προτείνουμε στους καταναλωτέςνα μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχιπιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταίακατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμέναχαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητατης διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωναμε το ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)
   Υπενθυμίζουμε δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν τοδικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμησητης θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
·        Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφήςδιαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στοεξωτερικό
·        Απόφοιτοιτου Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του ΧαροκοπείουΠανεπιστημίου  και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
   Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr γιανα αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούντηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικάεξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.
     Τέλος, καλούμε τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Υγείαςνα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την προστασία του καταναλωτή,αλλά και του επαγγελματία διαιτολόγου. Ενέργειες, που φτάνουν μέχρι και τηνάμεση παύση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπωςαναφέρεται στο άρθρο 9θ του Ν:3587,10-7-2007.

                                 Για το ΔιοικητικόΣυμβούλιο

ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            ηΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μανώλης Μανωλαράκης                                                 ΜασαούτηΕιρήνη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις