Διατροφικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά



α. Σε πρωτεΐνες
Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες καλύπτονται και στα δύο φύλα με την πρόσληψη περίπου 0,75-0,80 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.  Παρόλα αυτά οι προσλήψεις σε πρωτεΐνες από την τροφή είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις αναγκαίες ποσότητες.  Χρειάζεται όμως προσοχή διότι συχνά οι αυξημένες προσλήψεις πρωτεϊνών συνοδεύονται από αυξημένα ποσά χοληστερίνης και κορεσμένου λίπους με κίνδυνο τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο.

β. Σε λιπίδια
Μετά την ενηλικίωση η ημερησία πρόσληψη λίπους πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στο 30% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας.  Τα ποσοστά με τα οποία συμμετέχουν τα διάφορα είδη λιπιδίων καθορίζονται ως εξής:
ü  10% για τα κορεσμένα λίπη.
ü  5%-10% για τα πολυακόρεστα.
ü  10%-15% για τα μονοακόρεστα.
ü  Χοληστερίνη ≤ 300 mg/ημέρα

γ. Σε υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50%-60% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.  Κυρίως να προέρχεται η ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες (δηλαδή από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.α.) και να περιορίζεται η κατανάλωση ζάχαρης.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι σε αθλούμενα άτομα τα ποσοστά των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων απαιτείται να φτάνουν στα 60%-70% ημερησίως ανάλογα με το είδος του αθλήματος τους.




Το κείμενο είναι κομμάτι του διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος: Μεταβολισμός και διατροφή.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΑΛΑΝΑΚΟΥ
Πανελλήνια Ένωση Επιστημόνων Υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις